Mijn hart bonst in mijn keel, maar ik heb ook een enorme grijns op mijn gezicht. Ik ben in de Indonesische jungle, en sta oog in oog met de allergrootste gifslangensoort ter wereld: de koningscobra. Mijn favoriete slangensoort!

Het is een schitterend vrouwtje van een dikke drie meter lang, donkerbruin gekleurd en met een indrukwekkende kop. Eén beet van deze slang kan een olifant doden, dus ik ben op mijn hoede. Gelukkig is ze zuinig op haar gif, want ze vangt er haar eten mee: andere slangen. Het gif zit vol ijzersterke neurotoxinen; snelwerkende stoffen die het zenuwstelsel platleggen. Eén beet en de prooi is vrijwel direct verlamd. Dan kan de koningscobra haar maaltijd verorberen, te beginnen met de kop, en vervolgens kan ze weer weken zonder voedsel. Die tijd gebruikt ze om in de jungle op zoek te gaan naar andere koningscobra’s om mee te paren. Niet geheel ongevaarlijk, want cobra’s kunnen niet alleen als liefdespartner eindigen, maar ook als voedsel. Mijn eerste koningscobra in het wild vang ik zonder problemen en nadat ik wat gif heb afgenomen, laat ik haar weer vrij in de jungle. Ik ben helemaal lyrisch. Fantastisch!