Op onze planeet kruipen ongeveer veertigduizend soorten spinnen rond. Stuk voor stuk giftig. 

Gelukkig zijn maar enkele soorten daadwerkelijk gevaarlijk voor de mens: een van de naarste beten is die van de relatief kleine maar levens-gevaarlijke Amerikaanse vioolspin. Het gif van deze spin rot je weefsel weg, en kan gruwelijke wonden veroorzaken. Harige vogelspinnen zijn voor veel mensen een nachtmerrie, maar hun beten zijn juist bijna allemaal ongevaarlijk. Sommige soorten – zoals de Goliath vogelspin uit Zuid-Amerika (maatje stoeptegel) – hebben dan wel giftanden die sterk genoeg zijn om door een nagel heen te bijten, het gif is niet veel sterker dan een zware wespensteek. Het is alleen sterk genoeg om hun prooien te doden: hagedissen, slangetjes en insecten. Mijn favorieten zijn de vogelspinnen uit Azië en Zuid-Amerika die een partnerschap zijn aangegaan met een minikikker. Hoewel de vogelspin de kleine kikker gemakkelijk kan opeten, doet hij dat niet! De kikker eet namelijk de mieren op, die een grote bedreiging vormen voor de spinneneitjes. De spin beschermt op zijn beurt de kikker weer tegen slangen en andere dieren. Op deze manier leven de vogelspin en de kleine kikker samen en hebben ze er allebei baat bij. Spinnen, ik houd van ze!