In het oerwoud van Brazilië heb ik ooit een tijdlang onder een boom gezeten en naar een luiaard zitten staren die op ongeveer tien meter hoogte doodstil aan een tak hing. Ik werd daar zo ontspannen van dat ik besloot dat áls ik een dier zou mogen zijn, dan een luiaard.

Luiaards zijn gebouwd om hun hele leven ondersteboven in een boom te hangen. Om dit makkelijk te maken heeft hij geen normale handen, maar grote gekromde klauwen. Hier hangt hij aan zonder dat het kracht kost! Vroeger werd gedacht dat luiaards bijna de hele dag slapen, maar dat is niet zo. Ze slapen tien uur per dag.

Speeddaten
De rest van de tijd eten ze vooral bladeren, en omdat deze niet makkelijk te verteren zijn, hebben ze een grote maag met allerlei speciale bacteriën die hen hierbij helpen. Maar wat als ze nou moeten poepen of plassen? Dan klimmen ze voorzichtig naar beneden en lopen ze naar een soort afgesproken poepplek (bijvoorbeeld onder een boom), waar alle luiaards uit de buurt komen poepen. Best handig, want met zo’n ontmoetingsplek vergroten ze de kans dat ze een geschikte partner treffen. Een soort speeddaten, dus! Maar dan wel op de wc.