Reuzenpadden zijn echte gifkikkers. Geen dier is bestand tegen hun verlammende gif. Je kunt er zelfs hallucinaties van krijgen, weet ik uit ervaring…

De grootste pad van de wereld komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hij kan 2,5 kilo zwaar worden en groter dan een voetbal. Hij heeft een waanzinnige vraatzucht en een geweldige verdediging waar weinig dieren tegen zijn opgewassen. Reuzenpadden zijn vreetmachines en eten slangen, hagedissen, kleine zoogdieren, vogels en zelfs soortgenoten. Die slikken ze in het geheel door zonder te kauwen. Zelf hebben ze een perfecte verdediging tegen roof-dieren: achter elk oog zit een grote gifklier waar melkachtig wit zenuwgif in verborgen zit. Als ze aangevallen worden, zetten ze druk op deze klieren en dan spuiten ze het gif in de ogen, de bek en het gezicht van hun belager. Het gif veroorzaakt verlammingsverschijnselen, en bijna elk roofdier dat een reuzenpad probeert op te eten trekt daarbij aan het kortste eind. Een minuscule hoeveelheid gif is vaak al fataal.

vloek van Australië

Krokodillen, slangen en vogels leggen massaal het loodje nadat ze dit stukje paddenvlees niet hebben kunnen weerstaan. Ook voor mensen is het gif gevaarlijk. Je krijgt er hartkloppingen van, en kunt er hallucinaties van krijgen. Over dat laatste kan ik persoonlijk ook meepraten omdat mijn nieuwsgierigheid mij ooit, jaren geleden, eens te groot werd. Op mijn zeventiende smeerde ik wat reuzen-paddengif in een wondje in mijn vinger omdat ik wilde weten wat er zou gebeuren. Geen aanrader! Reuzen-padden zijn wat dat aangaat misschien een beetje te succesvol. Na de opzettelijke introductie van honderd exemplaren in Australië in 1935 om de beruchte suikerkever te bestrijden ging het radicaal mis. Nu zijn er meer dan 1,5 miljard reuzenpadden in Australië en zijn ze verantwoordelijk voor het uitsterven van veel Australische dieren. Hoe dan ook, het blijft een menselijke fout die je deze fascinerende dieren niet kwalijk kunt nemen. Want zeg nou zelf, het zijn toch schatjes?