Onlangs was ik in Zuid-Afrika om haaien te bestuderen. Eentje beet in m’n hand en dat stond meteen in de krant. Het was echter geen aanval, maar gewoon nieuwsgierigheid.

Ik ben gek op haaien. Voor het tweede seizoen van ‘Freek in het wild’ op Z@pp ben ik voor de kust van Durban, Zuid-Afrika. Er zitten hier onder andere witte haaien, tijgerhaaien, stierhaaien en zwartpunthaaien. Als je hun gedrag kent en daarop inspeelt, kun je er redelijk veilig tussen zwemmen. Ik wil laten zien dat het behoedzame dieren zijn, en niet bloeddorstige monsters. De zwartpunthaaien zijn direct erg actief en komen op me af om me te inspecteren. Prachtig! Ik moet mijn handen en armen dicht bij mijn lichaam houden. Als een haai te dichtbij komt, duw ik hem van me af.

Uitgespuugde hand
Ik draag expres geen handschoenen, omdat scherpe haaientanden daarin vast blijven hangen en een eventuele beet zo alleen maar erger maken. Het nadeel hiervan is dat sommige haaien mijn in het water glinsterende vingers voor een vis kunnen aanzien. Op een gegeven moment zwemt een haai pal voor me langs. Ik zie hierdoor een tweede haai van bijna 2,5 meter te laat, en die bijt in mijn rechterhand. Mijn fout! Ik kan niks doen, want terugtrekken maakt het alleen maar erger (zoals ik ook weet uit mijn ervaring met slangen en krokodillen). Gelukkig vindt hij mijn hand niet lekker en spuugt hij hem weer uit. Mijn hand bloedt en er zitten een paar gaten in, maar de schade valt mee. Haaien kunnen alleen testen of iets eetbaar is door er zachtjes in te bijten, en dat is precies wat er is gebeurd. Het was geen aanval, maar pure nieuwsgierigheid!