De piranha is een van de meest legendarische vissen ter wereld en heeft een bloeddorstige reputatie. Maar wat klopt hier nu echt van?

Als ik in Suriname voor het eerst uit de boot spring om een kaaiman te pakken, gaat er toch een rilling langs mijn ruggenmerg. Deze rivier zit namelijk vol met zwarte piranha’s. Die vis kan wel een halve meter groot worden en is gewapend met sterke kaken en driehoekige tanden zo scherp als een scheermes. De zijkanten van de tanden hebben fijne kartels die ideaal zijn om vlees mee te snijden. Ze kunnen zelfs ijzerdraad doorbijten, heb ik tijdens het vissen meerdere malen met eigen ogen gezien! En een grote piranha bijt zo een stuk vlees uit je knieschijf ter grootte van een pingpongbal…

Niet spartelen
Dus nadat ik met de kaaiman heb gestoeid en weer terug in de boot ben geklommen, haal ik opgelucht adem! Maar eigenlijk valt het risico best mee. Er is namelijk geen enkel bewijs dat er ooit een mens door deze vissen is overleden. Als de rivieren goed gevuld zijn met voedsel, het water helder is en je geen open wonden hebt, kun je gerust tussen de piranha’s zwemmen. Je moet alleen niet spartelen in het water, want dan lijk je een gewond dier en kunnen piranha’s denken dat er wat te eten valt. Maar aan de bloeddorstige reputatie mag wel wat worden afgedaan!