In de jungle van Suriname zie ik een grote groene slang in de boom hangen. Z’n grote, brede en lange kop lijkt op die van een hond: dit is de hondskopboa!

Hondskopboa’s zijn echte boomslangen, je vindt ze zelden tot nooit op de grond. Tussen de groene bladeren zijn ze geweldig gecamoufleerd. Deze slangen worden echter niet zo geboren… Het is normaal voor jongen uit hetzelfde nest om diverse kleuren te hebben. Zo heb je gele baby’s, oranje baby’s en zelfs rode baby’s. Gelukkig hebben hondskopboa-vrouwtjes niets uit te leggen aan hun partner; het zit in hun DNA. In hun eerste levensjaar kleuren ze groen, en dat blijven ze de rest van hun leven.

Vogelprooi
Overdag liggen deze slangen meestal rustig in een boom, maar ’s avonds worden ze actief en gaan ze op jacht. Dan gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar slapende vogels, die ze grijpen, wurgen en opeten. Omdat vogels een dik verenkleed hebben, hebben hondskopboa’s grote, scherpe tanden voorin de bek. Zo zorgen ze ervoor dat een prooi niet kan ontsnappen.

Vleermuisprooi
Soms hangen hondskopboa’s ’s nachts aan een tak, zodat ze vliegende vleermuizen uit de lucht kunnen grijpen. Met de warmtesensoren langs hun lippen voelen ze de lichaamswarmte van hun prooi, waardoor ze met chirurgische precisie kunnen toeslaan. Wat een gave slangen!