In Australië sta ik ineens oog in oog met de absolute heerser van de outback, de perentie!

De perentie of reuzenvaraan is een van de dieren in de outback waar je niet mee moet sollen. Zijn vlijmscherpe klauwen werken als dolken, en zijn lange dikke staart fungeert als een harde zweep. Hij heeft tientallen grote scherpe tanden in zijn bek, met een naar achteren gebogen punt. Een beet van dit dier en ik kan weer naar het ziekenhuis. En daarom is hij ook helemaal niet bang voor me. Hier in de outback hebben volwassen reuzenvaranen namelijk geen natuurlijke vijanden. Dit zijn ook nog eens zeer intelligente dieren. Ze hebben geweldige zintuigen: ze kunnen goed horen, zien, proeven en ruiken. Met hun lange, gevorkte tong proeven varanen de omgeving. Dit zijn zeer efficiënte jagers. Net als andere varanen kunnen ze namelijk iets wat andere hagedissen niet kunnen. Ze kunnen een heel lange tijd achter elkaar rennen. Veel hagedissen gebruiken dezelfde spieren voor ademhalen en rennen, dus die kunnen dat niet tegelijk. Die moeten na een korte sprint even stoppen om adem te halen. Varanen niet.

Snelle reptielen
Varanen hebben een grote gespierde nek waarmee ze lucht van de neusgaten naar de longen kunnen pompen, terwijl ze achter een prooi aanrennen. Zo houden ze het veel langer vol. Dit is ook een van de snelste reptielen ter wereld. Als ze goed opgewarmd zijn, rennen ze met 40 km/u een konijn voorbij. Een koudbloedig reptiel dat sneller is dan een warmbloedig zoogdier, dat is uniek! Reuzenvaranen jagen zelfs op kleine kangoeroes. Nadat ze hun prooi grijpen schudden ze die net zo lang heftig heen en weer in hun bek totdat de prooi dood is. Daarna slikken ze hun vers gevangen maaltijd in een keer door. Reuzenvaranen zijn gewoon ‘bad ass’!