Er bestaan waarschijnlijk ruim dertig miljoen insectensoorten over de wereld. Velen hiervan zijn nog niet eens ontdekt. Maar in de jungle van Belize tref ik ineens een van de vreemdste insecten ter wereld: het pindahoofdinsect!

Je kunt wel zien waarom hij zo wordt genoemd, zijn kop lijkt sprekend op een ongepelde pinda. En dit insect behoort tot de familie van de cicaden. Ondanks dat-ie er toch behoorlijk gevaarlijk uit ziet, is-ie dat niet. Pindahoofdinsecten kunnen niet bijten en zijn niet giftig. Ze vormen alleen een bedreiging voor planten. Ze hebben een mond in de vorm van een rietje, en die steken ze in planten om vervolgens de heerlijke plantensappen eruit te zuigen. En van die plantensappen leven ze. Maar dat gekke hoofd hebben ze natuurlijk niet voor niks. Dat is gevolg van jaren evolutie.

Afschrikwekkend
In de loop van de tijd is dit insect er zo uit gaan zien, zodat hij roofdieren kan afschrikken, en de kans kleiner is dat hij opgegeten wordt. Zijn enorme pindahoofd lijkt wel wat op de kop van een hagedis of een slang. Een roofvogel die hem in een oogwenk ziet, denkt wel twee keer na en laat hem met rust. Zo weet dit prachtige insect vaak te voorkomen dat hij wordt opgegeten. Een geweldige verdediginstactiek!