De zwartvoetboomrat is een van de meest spectaculaire knaagdieren van Australië. Eekhoorns en ratten zijn beide knaagdieren, maar nauw verwant zijn ze niet. Toch lijkt de zwartvoetboomrat van een afstandje wel op een eekhoorn. En net als dat diertje vindt hij het heel fijn in de bomen!

Om daar soepel door te klauteren heeft deze rat diverse aanpassingen. Hij heeft een lange staart (met een opvallende witte punt) waarmee hij tijdens het lopen over de takken zijn evenwicht kan behouden. Verder is de onderkant van z’n voetjes kaal, waardoor hij extra grip heeft op het hout. De lage nagels zorgen ook voor extra grip.

Supersnorharen
De zwartvoetboomrat heeft lange en extreem gevoelige snorharen. Daarmee vormt hij een beeld van z’n omgeving en kan hij zelfs in het donker perfect de weg vinden. Dat is ook nodig, want overdag houdt hij zich meestal verscholen voor z’n vijanden, zoals grote roofvogels en dingo’s. Hij schuilt dan bijvoorbeeld in een nest in een holle boom. Maar ’s avonds gaat hij op zoek naar zaden, vruchten, bloemen met nectar en insecten (termieten).

Enkele nesten
Het mooie van de zwartvoetboomratten is dat ze ’s nachts soms kilometers ver lopen op zoek naar voedsel. Maar gelukkig hoeven ze dan niet iedere keer terug te keren naar hun oude nest. Deze ratten hebben vaak enkele nesten in verschillende bomen, verspreid over een groot gebied. Het grappige is ook nog eens dat andere ratten gebruik mogen maken van deze verschillende nesten. Wat dat betreft hebben zwartvoetboomraten geen echte territoria, en laten ze elkaar toe in verschillende gebieden. Couchsurfing, airbnb: voor deze schepsels is dat niets nieuws!