Freek op TV

TV Programma’s

Naar aanleiding van zijn mediaoptredens wordt Freek in 2012 door de Nederlandse Publieke Omroep gevraagd een nieuw televisieprogramma te maken: ‘Freek op Safari’ (Zapp/VPRO). Daarna volgen ‘Freek in ‘t Wild’ (2012/2013, Zapp/VPRO), ‘Freeks Wilde Wereld’ (vanaf 2014 tot heden, Zapp/VPRO), ‘Freek Vonk in Australië’ (2014, BNN-VARA), ‘Freek Vonk in Latijns-Amerika’ (2015, BNN-VARA), ‘Freek tegen de Stropers’ (2016, BNN-VARA), ‘De Super Freek Show’ (2016, BNN-VARA), ‘Freek naar de Haaien’ (2017, BNN-VARA) en ‘Freeks Jungle School’ (2020 tot heden, Zapp/BNN-VARA). 

Ook wordt hij vaste deskundige in “De Wereld Draait Door’. In december 2014 geeft hij een uniek college voor DWDD University met als onderwerp gif. De uitzending trekt ruim 1,5 miljoen kijkers. In 2016 krijgt dit een vervolg met een college voor DWDD over “Evolutie”. En in 2017 geeft Freek zijn laatste college voor DWDD over “Superzintuigen”.

Sinds 2022 is Freek de nieuwe stem van de EO natuurseries op NPO 1. EO natuur krijgt een mooie prominente plek op de zender, te beginnen met de serie ‘The Mating Game; hoe dieren versieren’. De vooravond van de zaterdag wordt het nieuwe tijdslot voor natuurseries en daarin zijn weergaloos mooie BBC series te zien zoals ‘The Mating Game’, ‘Eden’ en ‘The Green Planet’.

Freeks Wilde Wereld

Voor zijn meest bekendste programma ‘Freeks Wilde Wereld’ reist Freek de wereld over op zoek naar unieke diersoorten. In Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika komt hij oog in oog te staan met bijzondere dieren als de lederschildpad, de sidderaal, de pantsermeerval, de orang-oetang en de Komodo varaan. Ook geeft hij tips hoe je kunt overleven in de meest afgelegen, ruige en onherbergzame plekken op de wereld, waar hij zich begeeft.

Voor dit programma wint Freek tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober 2015 de Gouden Stuiver: een publieksprijs voor het beste kinderprogramma van het jaar. Ook won Freeks Wilde Wereld een Zapp Award voor beste Zapp programma in 2018.

Freeks Jungle School

In Freeks Jungle School geeft prof. dr. Freek Vonk les over zijn favoriete dieren, zoals de lederschildpad, de witte haai en inland taipan, leerzaam was nog nooit zo cool!

De Super Freek Show

Freek maakt een ontdekkingstocht over het verst gelegen continent: Australië. Van alle slangen wereldwijd is maar 15 procent giftig, maar in Australië is dat meer dan de helft. Ook komt hij er giftige kikkers, kwallen, vissen en zeeslangen tegen. 

Freek naar de Haaien

In het tweeluik ‘Freek naar de Haaien’ laat Freek ons de wondere wereld zien van deze oceaan koningen. En zien we de eerste beelden van de haaienbeet waarbij hij zwaar gewond raakte. Haaien zijn prachtig, maar waarom zijn we zo bang voor ze? Daarnaast volgt Freek het spoor van de haaienvinnenhandel: van het slagveld op zee bij Maleisië tot de illegale handel in Hong Kong. 

Freek tegen de Stropers

Voor het BNN-programma Freek tegen de Stropers reist Freek af naar Zuid-Afrika. In deze vierdelige documentaireserie belicht hij de illegale jacht op neushoorns. Freek gaat mee met een patrouilleteam dat met gevaar voor eigen leven stropers opspoort. Hij laat zien hoe ernstig de bedreiging voor neushoorns is en welke middelen er worden ingezet om uitsterving van deze machtige dieren te voorkomen. Freek tegen de Stropers was in het voorjaar van 2016 te zien bij BNN.

Freek Vonk in Latijns-Amerika

Bioloog Freek Vonk maakt een off-road trip door de ongerepte gebieden van Latijns-Amerika. Van de bijzondere Galapagos eilanden, dwars door de jungles van Costa Rica, over de toppen van de Andes in Ecuador, via de regenwouden van de Amazone naar de enorme moerassen van de Pantanal in Brazilië.

Freek Vonk in Australie

Freek maakt een ontdekkingstocht over het verst gelegen continent: Australië. Van alle slangen wereldwijd is maar 15 procent giftig, maar in Australië is dat meer dan de helft. Ook komt hij er giftige kikkers, kwallen, vissen en zeeslangen tegen. 

Freek in het Wild

‘Freek in het Wild’ is een natuur- en avonturenserie die zich afspeelt in de wildernis van Zuid-Afrika, Zambia en het Surinaamse regenwoud. Freek trekt onder meer door de mangroves van Costa Rica en gaat op zoek naar krokodillen, kikkers en slangen.

Freek op Safari

Freek leidt je rond door de wildernis en geeft overlevingstips. Wat gebeurt er als een avontuurlijke, hyperactieve gifexpert zijn kamp opslaat in de Afrikaanse wildernis? Dé overlevingsgids voor kinderen die in hun fantasie verdwaald raken in de wildernis.