Dr. Freek Vonk

Over Freek

Freek Vonk (1983) is Nederlands meest bekende bioloog en wetenschapper. Afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de evolutiebiologie van reptielen. In 2008 ontvangt Freek de Toptalentbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, waarmee hij zijn promotieonderzoek kan doen. Al tijdens zijn studie verschijnt hij veelvuldig in de media, in de programma’s De Wereld Draait Door (VARA) en GIEL (VARA). Daarnaast schrijft hij columns voor onder andere Sp!ts en KIJK en publiceert hij wetenschappelijke artikelen voor verschillende internationale vaktijdschriften, waaronder het prestigieuze tijdschrift Nature.

Freek is tevens verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden, waar hij het boegbeeld is richting het publiek. In 2012 krijgt Freek de prestigieuze Eurekaprijs van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), omdat hij zijn wetenschappelijk onderzoek op een uitstekende manier naar een breed publiek kan uit dragen. In 2016 begeleidt hij de tyrannosaurus “Trix” naar Naturalis voor de tentoonstelling “T. rex in Town”.

Naar aanleiding van zijn mediaoptredens wordt Freek in 2012 door de Nederlandse Publieke Omroep gevraagd een nieuw televisieprogramma te maken. ‘Freek op Safari’ (Zapp/VPRO). Daarna volgen ‘Freek in ‘t Wild’ (2012/2013, Zapp/VPRO), ‘Freeks Wilde Wereld’ (2014/2015/2016, Zapp/VPRO), ‘Freek Vonk in Australië’ (2014, BNN-VARA), ‘Freek Vonk in Latijns-Amerika’ (2015, BNN-VARA), ‘Freek tegen de Stropers’ (2016, BNN-VARA) en ‘De Super Freek Show’ (2016, BNN-VARA). Ook wordt hij vaste deskundige in “De Wereld Draait Door’. In december 2014 geeft hij een uniek college voor DWDD University met als onderwerp gif. De uitzending trekt ruim 1,5 miljoen kijkers. In 2016 krijgt dit een vervolg met een college voor DWDD over “Evolutie”.

Hiernaast heeft Freek zijn eigen tijdschrift, ‘Wild van Freek’, een vier-wekelijkse uitgave voor alle jongens en meiden die gek zijn op wilde dieren en Freek Vonk. In het tijdschrift neemt Nederlands bekendste bioloog de kinderen mee op avontuur. Ze liften mee in zijn rugzak naar onbereikbare plekken en staan oog in oog met de wilde dieren die hij tijdens zijn reizen tegenkomt. Het magazine geeft een uniek kijkje in het leven van Freek.

Eenmaal per jaar geeft Freek meerdere shows in AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall, Amsterdam) onder de titel “Freek Vonk Live”: Freeks Wilde Wereld Live (2014 – 3 shows), Freeks Wilde Avonturen (2015 – 6 shows), Freek Vonk Live: van Dino tot Dolfijn (2016 – 8 shows), Freek Vonk Live: Op Wereldreis (2017 – 8 shows), deze show was vervolgens nog 36x keer te zien in verschillende theaters door heel Nederland, Freek Vonk Live: In het Hol van de Leeuw (2018 – 10 shows), Freek Vonk Live: Dwars door de Wildernis (2019 – 10 shows). In het voorjaar van 2020 gaat Freek on tour door heel Nederland

Freek voor Naturalis

Freek Vonk is bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam, en als bioloog en wetenschapper verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. Naturalis heeft een in 2 eeuwen opgebouwde nationale collectie van 40 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. Freek doet onderzoek naar de evolutie van slangen en slangengif. Tevens onderzoekt hij de toepassing van slangengif in medicijnen. 

“Naturalis doet hetzelfde als ik, wetenschap toegankelijk maken voor een groot publiek. Het aanbod is afwisselend, prikkelt de fantasie en is nog leerzaam ook”, aldus Freek zelf.

Naturalis is het meest bekend bij het grote publiek als familie museum, met meer dan 400.000 bezoekers per jaar.

Naturalis_WIT

Freeks Wilde Wereld

Freek Vonk reist de wereld over op zoek naar unieke diersoorten. In Indonesië, Suriname en Zuid-Afrika komt hij oog in oog te staan met bijzondere dieren als de lederschildpad, de sidderaal, de pantsermeerval, de orang-oetang en de Komodo varaan. Ook geeft hij tips hoe je kunt overleven in de meest afgelegen, ruige en onherbergzame plekken op de wereld, waar hij zich begeeft. 

Voor dit programma wint Freek tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober 2015 de Gouden Stuiver: een publieksprijs voor het beste kinderprogramma van het jaar. Ook won Freeks Wilde wereld een Zapp Award voor beste Zapp programma in 2018.

De Super Freek Show

Iedere week wordt de wilde dierenkennis van een dieren minnende familie of vriendengroep die op het opneemt tegen een team van Bekende Nederlanders. Evi Hanssen leidt de teams door verschillende spellen en quizrondes en Freek vertelt of de antwoorden goed zijn, laat filmpjes zien en geeft iedere week spannende nieuwe mini-colleges over het dierenrijk.

Freek: “Omdat ik tijdens opnames meestal door de hete, vochtige jungle struin kan ik geen publiek meenemen. Maar nu toveren we de studio om tot één grote wildernis. En ik vind het te gek dat ik het publiek en de kandidaten mee kan nemen op avontuur in de wondere wereld van de natuur! Ik ben zo blij, dit wordt helemaal geweldig!”

We toveren de studio om tot wildernis en nemen je mee op avontuur. Jou thuis, het publiek én de teams. De twee teams strijden in een paar spelrondes voor een trofee. Stalen zenuwen én een bak aan kennis zijn nodig om met de Gouden Krokocup, de Vergulde Varaan, de Bronzen Bonobo Beker of de Gouden Gekko naar huis te gaan. De deelnemers moeten hun handen vies maken, alles durven bekijken, voelen, ruiken en proeven wat Freek en Evi ze voorschotelen. 

Voor het BNN-programma Freek tegen de Stropers reist bioloog en avonturier af naar Zuid-Afrika. In deze vierdelige documentaireserie belicht hij de illegale jacht op neushoorns. Freek gaat mee met een patrouilleteam dat met gevaar voor eigen leven stropers opspoort. Hij laat zien hoe ernstig de bedreiging voor neushoorns is en welke middelen er worden ingezet om uitsterving van deze machtige dieren te voorkomen. Freek Tegen De Stropers was in het voorjaar van 2016 te zien zijn bij BNN.

Freek: ‘Neushoorns leven al meer dan 50 miljoen jaar op aarde. Ze hebben onder andere ijstijden en grote prehistorische hyena’s overleefd. Het zijn machtige dieren die respect verdienen. Maar als de illegale jacht in dit tempo doorgaat, dan sterven ze uit en zijn we te laat. De situatie is zeer schrijnend. Neushoornstropers gaan gruwelijk te werk, vaak hakken ze de hoorn af met een bijl terwijl het dier nog leeft. Babyneushoorns waarvan de moeder is gestroopt worden vervolgens aan hun lot overgelaten, en komen na een paar dagen om van de honger en de dorst. Het is vreselijk. Dit schreeuwt om aandacht en hier moet wat aan gedaan worden.’

Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat in Afrika is gestroopt, gestegen met 9000 procent. Elk jaar worden er meer neushoorns gestroopt. De afgehakte hoorns worden in Azië voor veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Hoewel de handel in de hoorns al jaren verboden is, schiet de wettelijke bescherming vaak tekort. Voor stropers weegt het grote geld dat de handel in hoorns oplevert ruimschoots op tegen het risico om gepakt te worden.

Freek Tegen De Stropers is een coproductie van Second Nature en BNN-VARA.

Freek tegen de stropers

Freek naar de Haaien

In het tweeluik ‘Freek naar de Haaien’ laat Freek ons de wondere wereld zien van deze oceaan koningen. En zien we de eerste beelden van de haaienbeet waarbij hij zwaar gewond raakte. Haaien zijn prachtig, maar waarom zijn we zo bang voor ze? Het aantal mensen dat per jaar wereldwijd wordt gedood door een haai is op twee handen te tellen. Daarnaast volgt Freek het spoor van de haaienvinnenhandel: van het slagveld op zee bij Maleisië tot de illegale handel in Hong Kong. Hij ontmoet haaienonderzoekers, haaienslachtoffers en de haaien zelf. Tijdens één van zijn duiken op de Bahama’s gaat het gruwelijk mis. Een Caribische rifhaai neemt een grote hap uit Freeks rechterarm. Freek was slachtoffer van extreem zeldzaam gedrag en dit verhaal werd ineens heel persoonlijk.

Freek Vonk in Latijns-Amerika

Bioloog Freek Vonk maakt dit seizoen een off-road trip door de ongerepte gebieden van Latijns-Amerika. Van de bijzondere Galapagos eilanden waar Darwin zijn evolutietheorie bedacht, dwars door de groene jungles van Costa Rica, over de toppen van de grillige Andes in Ecuador. Via de regenwouden van de Amazone naar de enorme moerassen van de Pantanal in Brazilië, eindigt Freek uiteindelijk helemaal aan de andere kant van het continent in metropool Rio de Janeiro. Onderweg wordt hij keer op keer verrast door de natuur.

Freek Vonk in Australie

Freek maakt een ontdekkingstocht over het verst gelegen continent: Australië. Van alle slangen wereldwijd is maar 15 procent giftig, maar in Australië is dat meer dan de helft. Ook komt hij er giftige kikkers, kwallen, vissen en zeeslangen tegen. 

Freek in het Wild

‘Freek in het Wild’ is een natuur- en avonturenserie die zich afspeelt in de wildernis van Zuid-Afrika, Zambia en het Surinaamse regenwoud. Freek trekt onder meer door de mangroves van Costa Rica en gaat op zoek naar krokodillen, kikkers en slangen.

Freek op Safari

Freek leidt je rond door de wildernis en geeft overlevingstips. Wat gebeurt er als een avontuurlijke, hyperactieve gifexpert zijn kamp opslaat in de Afrikaanse wildernis? Dé overlevingsgids voor kinderen die in hun fantasie verdwaald raken in de wildernis.