Prof. dr. Freek Vonk

Over Freek

Prof. dr. Freek Vonk (1983) is Nederlands meest bekende bioloog en wetenschapper. Afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de evolutiebiologie van reptielen. In 2008 ontvangt Freek de Toptalentbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, waarmee hij zijn promotieonderzoek kan doen. Daarnaast schrijft hij columns voor onder andere Tros Kompas en VRIJ en publiceert hij wetenschappelijke artikelen voor verschillende internationale vaktijdschriften, waaronder de prestigieuze tijdschriften Nature, Cell en PNAS.

En Freek is meer. Naar aanleiding van zijn mediaoptredens, zoals DWDD, wordt Freek in 2012 door de Nederlandse Publieke Omroep gevraagd een nieuw televisieprogramma te maken. Freeks Wilde Wereld is al jaren lang een van de best bekeken kindertelevisieprogramma’s op Zapp/VPRO. Hiernaast heeft Freek zijn eigen tijdschrift, ‘Wild van Freek’, een vier-wekelijkse uitgave voor alle jongens en meiden die gek zijn op wilde dieren en Freek Vonk. En niet te vergeten de uitverkochte live shows iedere kerstvakantie onder de naam Freek Vonk Live.

Daarnaast zet Freek zich met zijn stichting No Wildlife Crime in voor de strijd tegen stroperij. Freek kwam in 2017 veelvoudig in het nieuws door zijn haaienbeet. Tijdens één van zijn duiken op de Bahama’s voor de documentaire ‘Freek naar de Haaien’ gaat het mis. Een Caribische rifhaai neemt een grote hap uit Freeks rechterarm. Freek was slachtoffer van extreem zeldzaam gedrag en dit verhaal werd ineens heel persoonlijk. Dat Freek werd gebeten was dikke pech, maar vooral balen voor de haaien. Want het gedrag van de haai die Freek beet, was echt niet normaal. Het maakte de strijd voor het behoud van haaien alleen maar sterker.

Freek voor Naturalis

Freek is tevens verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden, waar hij het boegbeeld is richting het publiek. In 2012 krijgt Freek de prestigieuze Eurekaprijs van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), omdat hij zijn wetenschappelijk onderzoek op een uitstekende manier naar een breed publiek kan uit dragen.

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam benoemt bioloog Freek Vonk per 1 februari 2020 tot bijzonder hoogleraar ‘Evolutionary Biochemistry’. Deze leerstoel is mogelijk gemaakt door Naturalis Biodiversity Center en richt zich op de aanknopingspunten die natuurlijke gifstoffen bieden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en op een nieuwe generatie antistoffen voor slangengiffen. De bijzondere leerstoel wordt ingebed bij de afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (S&F) van de Faculteit der Bètawetenschappen.

In 2016 begeleidt hij de tyrannosaurus “Trix” naar Naturalis voor de tentoonstelling “T. rex in Town”. In 2017 heeft Freek zijn eigen tentoonstelling Gif!. In 2019, tijdens de opening van het nieuwe Naturalis, kan je en tour volgen langs Freek zijn favorieten.

Naturalis_WIT

Studio Freek

Studio Freek is het bedrijf achter Freek Vonk. Met televisieseries, live shows, het tijdschrift “Wild van Freek”, boeken en loyaliteitscampagnes maken wij door middel van edutainment de wonderlijke wereld toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Met stichting No Wildlife Crime ondersteunen wij dappere initiatieven die vechten voor het behoud van bedreigde diersoorten en tegen stropers, zodat nog vele generaties kinderen en volwassenen zich kunnen blijven verbazen en leren. Onder Studio Freek komen al Freeks initiatieven samen.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van de bedrijven onder Studio Freek is cruciaal en dit verwachten wij ook in de samenwerking met onze partners. Dit wordt uitgedrukt in alles wat wij doen; van live shows, productie van merchandise tot en met licenties (douche jij al met “Gorilla snot”?). Bij Studio Freek hanteren we twee belangrijke kernwaardes waaraan alles wat wij doen moet voldoen: educatie en verwondering.